lördag 24 mars 2012

Eggs Benedict...

Igår överraskade jag min kille som jobbade sent med att laga Eggs Benedict med rökt lax till fredagsmyset. Det blev supergott!

Eggs benedict á la Fröken Fräken (2 portioner)



Surdegsbröd
100 gram rökt lax

Pocherade ägg:
4 ägg
1 tsk vitvinsvinäger
Vatten
Salt 

Hollandaisesås:
100 gram smör
2 äggulor
2/3 msk vatten
1 msk pressad citron eller lime
Salt
Peppar

Till servering:
Smör
Dill

Hollandaisesås:
  1. Smält smöret. Vispa samman äggulor och vatten i en rostfri bunke eller en mindre kastrull. 
  2. Håll bunken i ett hett vattenbad och vispa till en pösig kräm (använd gärna elvisp). 
  3. Vispa sedan ned smöret, lite i taget, och citron/lime-saften. 
  4. Tillsätt salt och peppar.

Pocherade ägg:
  1. Koka upp vatten, salt och vinäger i en låg kastrull (ca 5-6 cm vatten). Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck äggen, ett i taget, i koppar.
  2. Sänk ner koppen i vattnet och låt äggen glida ur.
  3. Låt äggen sjuda i 2 minuter och ta sedan upp dem med hålslev.
  4. Placera äggen i en skål med kallt vatten tills det är dags att servera.


Ta 2 skivor surdegsbröd (jag valde ett nygräddat grand blanc) och rosta dem lite i ugnen. Bred på smör när de svalnat. Lägg sedan på den rökta laxen och två pocherade ägg per bröd. Toppa med en rejäl klick hollandaisesås och lite dill om du vill ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar