Eggs benedict á la Fröken Fräken (2 portioner)
Surdegsbröd
100 gram rökt lax
Pocherade ägg:
4 ägg
1 tsk vitvinsvinäger
Vatten
Salt
Hollandaisesås:
100 gram smör
2 äggulor
2/3 msk vatten
1 msk pressad citron eller lime
Salt
Peppar
Till servering:
Smör
Dill
Hollandaisesås:
- Smält smöret. Vispa samman äggulor och vatten i en rostfri bunke eller en mindre kastrull.
- Håll bunken i ett hett vattenbad och vispa till en pösig kräm (använd gärna elvisp).
- Vispa sedan ned smöret, lite i taget, och citron/lime-saften.
- Tillsätt salt och peppar.
Pocherade ägg:
- Koka upp vatten, salt och vinäger i en låg kastrull (ca 5-6 cm vatten). Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck äggen, ett i taget, i koppar.
- Sänk ner koppen i vattnet och låt äggen glida ur.
- Låt äggen sjuda i 2 minuter och ta sedan upp dem med hålslev.
- Placera äggen i en skål med kallt vatten tills det är dags att servera.
Ta 2 skivor surdegsbröd (jag valde ett nygräddat grand blanc) och rosta dem lite i ugnen. Bred på smör när de svalnat. Lägg sedan på den rökta laxen och två pocherade ägg per bröd. Toppa med en rejäl klick hollandaisesås och lite dill om du vill ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar